Put people first

Breng de bedrijfskenniscultuur van jouw organisatie nu in kaart met WPA!

Technologie alleen is niet voldoende om met elkaar meer oplossingen te kunnen bouwen voor nieuwe -en vaak wat meer ingewikkelde- vraagstukken. Samenwerken aan een oplossing voor een probleem vraagt namelijk ook om vertrouwen, creativiteit, frisse koppen en energie om samen iets te bereiken.

Klinkt misschien soft, maar dat is het niet. Want als je moe en gedemotiveerd bent, kun je niet goed nadenken en focussen. Geef je geen energie en zullen je oplossingen waarschijnlijk niet fantastisch zijn. Terwijl je als organisatie juist wilt dat je medewerkers energie hebben, opgeruimd zijn, fris kunnen nadenken, weten hoe zij met elkaar moeten samenwerken én begrijpen welke tools ze waarvoor moeten inzetten. Maar hoe realiseer je dit? Door te beginnen met meten.

Meten is weten

Traditionele, meer mens- en organisatiegerichte, bureaus hebben jarenlang hun adoptie- & changemanagementdiensten aangeboden op basis van een soort onderbuikgevoel. ‘Volgens mij zou het verstandig zijn om…’ of, ‘ik denk dat je het beste…’.

Die tijd is voorbij! We kunnen nu steeds beter meten hoe het met het gedrag (en de cultuur) van je organisatie gaat. We kunnen nu meten op welke tijdstippen er wordt gewerkt, welke tools waarvoor worden gebruikt, en hoe effectief teams en afdelingen problemen kunnen oplossen. Maar ook of er groepen medewerkers zijn die net iets te veel hooi op hun vork nemen, waardoor het risico op een burn-out aanwezig is.

Business case bouwen

Omdat we nu op basis van data kunnen meten, is het mogelijk om afdelingen, teams of bedrijfsonderdelen objectief met elkaar te vergelijken. Dit levert waardevolle inzichten op, wat de basis is voor goed onderbouwde business cases. Zo kan je nu bijvoorbeeld uitrekenen wat een gedragsinterventie mag kosten om een wijziging in het gedrag van een groep te veroorzaken. Om hiermee vervolgens een bepaald resultaat of doel te bereiken. Doordat we kunnen meten, kunnen we de gewenste gedragsverandering op de voet volgen tijdens én na de geplande interventie.

Privacy

Nu vraag je jezelf misschien af; schuurt dit meten niet tegen de randen van privacy aan? Om ervoor te zorgen dat deze gewaarborgd zijn, nemen we alleen groepen mee in de analyses met een minimale groepsgrootte. Zo komt het zichtbaar maken van het persoonlijke gedrag van individuen nooit in gevaar. De minimale groepsgrootte hiervoor is vijf. Maar per organisatie kan er ook een grotere minimale groepsgrootte gekozen worden, als dat gewenst is. Door de groepsgrootte en het ontkoppelen van namen aan de data worden de medewerkers anoniem gemaakt. Anders gezegd, de privacy is gewaarborgd.

Wilt u ook kennismaken met uw kenniscultuur?

Het Microsoft Workplace Analytics Team van e-office biedt jou een kennismakingstraject aan van tien weken om de kenniscultuur van jouw organisatie in kaart te brengen. Het resultaat? Interventies kunnen gepland ingezet worden om gedragspatronen te versterken óf juist om te buigen. Zo worden bedrijfsdoelstellingen eenvoudiger, sneller en met minder risico bereikt.

Benieuwd naar de kenniscultuur van jouw organisatie of wil je meer weten over de voordelen van Workplace Analytics? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en vraag naar Kelly van der Laan of Harold van de Kamp.

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: