Employee experience | De praktische samenvatting om van jouw organisatie een mensgerichte organisatie te maken
We zetten de vijf principes voor een mensgerichte organisatie nog een keer op een rij. Én vertellen welke concrete stappen je als organisatie kunt zetten om jouw people centric organisatie te laten slagen. Want wat heb je als organisatie nodig om mensen op de eerste plaats te zetten? Om van jouw traditionele organisatie een mensgerichte organisatie te maken?
Mensgerichte organisatievormen
In deze achtste en ook (voorlopig) laatste blog uit onze employee experience serie delen wij onze kennis en ervaring. Er zijn vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie. Deze hebben we de afgelopen weken met jullie gedeeld en vandaag vatten wij ze nog een keer kort én praktisch voor je samen.
1: Een veilige werkomgeving zorgt voor groei!
Hoe zorg ik voor veiligheid?
- Zet je mensen in hun kracht, dan groeien ze. En daarmee de organisatie ook, in de breedste zin van het woord.
- Zorg ervoor dat mensen zich veilig genoeg voelen om vragen te stellen, ideeën te delen en elkaar te helpen.
- Ga respectvol met elkaar om en gebruik inzichten uit data niet als stok om mee te slaan, maar juist om optimaal samen te werken. Kijk hoe je elkaars kwaliteiten – zeker wanneer je hybride werkt – zo goed mogelijk benut.
- Welke technologieën je daarbij kunnen helpen? Denk eens aan een Digital Workplace zoals Microsoft 365.
- Voor leiders ligt er de mooie taak om te managen op output in plaats van controle. Sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
2: Een mensgerichte organisatie gedijt goed bij georganiseerde chaos én discipline!
Hoe zorg ik voor discipline?
- Laat traditionele organisatievormen los en je komt een stap dichter bij een mensgerichte organisatie.
- Leg vast waar medewerkers behoefte aan hebben.
- Geef jouw mensen extra verantwoordelijkheid, zodat je meer kennis en expertise aan de randen van de organisatie krijgt.
- Zorg er voor dat jouw mensen zélf discipline ontwikkelen.
- En faciliteer jouw mensen om hun eigen route uit te stippelen. Want of je nu linksom of rechtsom bij het doel komt, dát maakt niets uit.
3: We moeten terug naar de oervorm van samenwerken
Hoe faciliteer ik helpen en samenwerken?
- Faciliteer jouw mensen met samenwerkingsoplossingen, waardoor teams in hun kracht komen te staan.
- En laat mensen tot hun recht komen, want de oplossing zijn ze vaak zelf.
- Let er wel op dat er de wíl is binnen de organisatie.
- Vergeet adoptie van technologie niet en maak het vooral niet te ingewikkeld voor de medewerkers. Want alleen dan benut je ook het volledige potentieel van mensen én tooling!
4: Moderne technologieën: bezint eer gij begint!
Hoe faciliteer ik moderne technologieën?
- Bedenk eerst wélke technologie je verder zal helpen. Start daarbij altijd bij de medewerker!
- Wat is je doel, welke data heb je daarvoor nodig en waar ga je die voor inzetten?
- En als je vervolgens gebruik maakt van zorgvuldig geselecteerde technologie, zorg dan dat je de data op een goede manier benut.
- Daarvoor is het belangrijk om data bereikbaar en begrijpelijk te maken. Welke info heb je nodig? Welke data is relevant voor jou?
5: Gooi jouw organisatie open en ga voor diversiteit
Hoe zorg ik voor diversiteit?
- Sta open voor verschillende soorten mensen en organisatievormen. Eén van de grote voordelen van een diverse mensgerichte organisatie is dat je dat je veel gemakkelijker beslissingen neemt.
- Kies niet steeds dezelfde mensen, maar zorg ervoor dat je bewust werkt aan diversiteit en inclusiviteit
De bonus! People centric organisaties beginnen bij jezelf én vice versa
Het is eigenlijk heel eenvoudig: ga je naar een people centric organisatievorm, dan wil je dat er zoveel mogelijk goede beslissingen worden genomen. Door iedereen. Dat werkt het beste als we allemaal hetzelfde doel hebben. We hoeven uiteraard níet dezelfde karakters te zijn. Het gaat om normen en waarden. En om een mensgerichte organisatie te laten slagen, moet alles kloppen. De organisatie én de mensen die daar werken. Dus hoe beter jij mensen selecteert en opleidt, hoe beter zij je als organisatie begrijpen.
Maak vooral fouten!
We snappen dat organisaties behoefte hebben aan controle en daarom komen we graag in gesprek. Misschien denk jij wel in risico’s en die draaien wij graag om naar mogelijkheden. Aanpassen betekent namelijk risico’s nemen. En dan is het maken van fouten onvermijdelijk! Demotiverend? Zeker niet! Doe er je voordeel mee en leer ervan. De kunst is om de nieuwe stappen die je gaat zetten, niet te groot te maken en continu te leren en verbeteren. Samen een nieuwe weg proberen te vinden.
Dus ben jij benieuwd hoe jij de vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie toepast op jouw organisatie? Neem dan hier contact met ons op en we denken graag met je mee.