Hybride werken: investeer in digitalisering in plaats van asfalt!
Wanneer we weer in onze oude patronen terugvallen en steeds vaker – zodra dat veilig kan – naar kantoor gaan, doen we dan alle klimaatwinst die we het afgelopen anderhalf jaar hebben behaald teniet? Ja! We kunnen het je daarom niet vaak genoeg op het hart drukken: investeer in hybride werken! Gewoonweg terug naar kantoor gaan ís namelijk geen optie.
Recent is het zesde klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verschenen. En het is onmiskenbaar dat door invloed van de mens klimaatverandering een feit is. Een alarmerende conclusie en daar moeten we nú iets aan doen.
In deze derde blog uit de ‘weer terug naar kantoor post-corona’ reeks hebben we het dus over het klimaat. Daar hebben we namelijk allemaal mee te maken. Én invloed op. Weet jij wat je kunt doen om een positieve bijdrage te leveren?
Houd de klimaatwinst vast
Files, herinner jij ze nog? We gaan ervan uit dat je niet staat te springen om weer aan te sluiten. In onze open brief schreven we al dat er voor de pandemie enorme discussies over onze CO2-uitstoot waren. Er was een tekort aan asfalt en tegelijkertijd wilden we minder mensen op de weg. Dat is gelukt. Misschien in het begin niet geheel vrijwillig, maar we zien deze klimaatwinst wel als één van de goede dingen die het verschrikkelijke coronavirus ons heeft gebracht. Een gezonder leefklimaat voor ons allemaal. Want de CO2-uitstoot liep terug, we genoten van een schonere lucht, er waren aanzienlijk minder files en veel minder ongelukken op de weg. En fileleed heeft niet alleen impact op het milieu, maar ook op jouw mensen. Reistijd gaat namelijk ten koste van de productiviteit van jouw mensen en het is het vaak ook een aanslag op de werk-privébalans.
Duurzaamheid als integraal onderdeel van het bedrijfsmodel
In plaats van duurzaamheid spreken we steeds vaker over ‘ESG’. Deze afkorting staat voor Environmental, Social en Governence. En het houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur integraal onderdeel worden van de bestaansreden van een organisatie. Na onze open brief vragen wij de leiders van Nederland, maar ook de leiders van organisaties, om de verantwoordelijkheid te nemen om een duurzame ESG-route te ontwikkelen én te bewandelen. Hoe? Betrek jouw mensen hierbij en zet bijvoorbeeld een Green Team op. Laat de organisatie meedenken rondom de vermindering van de CO2-voetafdruk en het energieverbruik. Bijvoorbeeld in het productieproces, op kantoor en in het reisverkeer. Hierdoor sla je twee vliegen in één klap. De duurzaamheidsstrategie van jouw organisatie is namelijk niet alleen goed voor het klimaat, maar ook gezond voor het bedrijfsresultaat. Het gaat om samenwerken. Maar bijvoorbeeld ook om dagelijkse processen slimmer en verbindend maken met het welzijn van jouw collega’s op de eerste plaats.
Hands on mentaliteit
Geef jouw mensen daarom de power om hier wat mee te doen. De keuze om hybride te werken, maar ook een stem om mee te denken hoe ze de organisatie kunnen verduurzamen. Want onze CO2-footprint verkleinen we met zijn allen. Bij e-office hebben we al een Climate Collaboration Platform opgericht, gebaseerd op onze dertig jaren aan teamwork en ervaring. En het initiatief wordt gedragen door al onze mensen. Digitale werkplekken zijn daar een onderdeel van, want het is inmiddels bewezen dat deze een positief impact op het klimaat hebben. Ze reduceren onze CO2-footprint aanzienlijk. Net-Zero Hybrid Working, noemen wij dat. Gelukkig mogen we al een aantal van onze klanten helpen om hetzelfde te doen.
Social responsibility
Nog een factor om rekening mee te houden is dat steeds meer mensen willen werken bij een partij die maatschappelijk verantwoord bezig is. Dus ook met het klimaat. Fulltime je mensen op kantoor verwachten past daar niet meer bij. Deze tendens zien we al bij zwaar vervuilende organisaties. Zij krijgen het steeds moeilijker om goed opgeleide mensen binnen te halen, vanwege hun vervuilende imago. Wil je als organisatie dus aantrekkelijk zijn voor talent, dan verwacht men dat je social responsibility hoog in het vaandel hebt staan. Én daarnaar handelt. Dat kan op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld welke datacenters je gebruikt, hoe jouw mensen zich verplaatsen of hoe je het kantoor (clubhuis, weet je nog?) benut en inricht.
Daarom vroegen wij onze overheid ook om te investeren in digitalisering in plaats van asfalt. Dat is beter voor het klimaat en beter voor onze mensen. Deze investering maakt hybride werken voor iedereen aantrekkelijk, haalbaar én duurzaam. Want digitale werkplekken zijn de toekomst. Wil je hier meer over weten? Met ons meepraten over dit onderwerp, jouw visie delen of heb je gewoon een vraag. We komen graag in gesprek!