Hybride werken: organisaties die weer fulltime naar kantoor gaan redden het niet!
Sinds we met z’n allen thuiswerken, zijn we 41% productiever. We delen onze werktijden flexibel in, de reistijd is weggevallen én we hebben minder afleiding. Wanneer we weer naar kantoor gaan, ongeacht de frequentie, worden we dus een stuk minder productief. Want daar zijn ineens de collega’s bij het koffiezetapparaat waar je gezellig mee bijpraat, of de telefoongesprekken die je – of je nou wil of niet – afleiden omdat het volume van jouw collega net iets te hard staat. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
De afgelopen weken schreven we al over onze visie, het sociale aspect, de effecten op het klimaat en de wellbeing van jouw mensen als het gaat over ‘weer terug naar kantoor post-corona’. En vandaag staat de productiviteit van jouw mensen op de agenda. Want hoe ga je ermee om dat de productiviteit weer afneemt als je (deels) terug naar kantoor gaat?
Ik ben 41% productiever!
De afgelopen anderhalf jaar heeft bewezen dat onze productiviteit thuis veel hoger ligt in vergelijking met kantoor. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Want het kan heel goed dat jij je huis vol kinderen had die lessen moesten volgen. Of dat je gewoon goed gedijt bij de structuur die een kantoor je biedt. Als we weer naar kantoor gaan, heeft dat dus effect op onze productiviteit. Er is meer afleiding. Wél laden we onze sociale batterij weer op. En dat is ook wat waard. Want wanneer je alleen maar thuis werkt en de vitamine S mist, gaat uiteindelijk de productiviteit ook omlaag.
De tegenstrijdigheden van hybride werken
We horen je nu denken: is dat niet tegenstrijdig? Aan de ene kant zeg je dat thuiswerken ons productiever maakt, en dat als we naar kantoor gaan het averechts werkt. Maar ook dat we juíst naar kantoor moeten om onszelf op te laden. Om onszelf af te laten leiden. Klopt. Het gaat om gebalanceerd hybride werken. En voor ieder individu is dat anders. Daarom stippen we graag wat aandachtspunten aan waar je als organisatie op kunt letten.
Ga voor de duurloop
Op kantoor krijg je vaak korte impulsen. Aandacht van een collega, inspiratie door een gesprek of de verandering van spijs doordat je op een andere plek zit. Maar dat is van korte duur. En op pieken kun je niet lang teren. Thuis zijn die impulsen misschien minder aanwezig of minder krachtig doordat ze digitaal bij je binnenkomen, maar je houdt het daar wél langer op vol. Het is duurzamere brandstof voor je energie. Sprinten kan maar even, wandelen is de duurloop.
De zoektocht naar balans
Het gaat dus om de zoektocht naar wat bij jouw mensen past. Dat je de marge hebt om te sprinten als het moet, maar ook snapt dat het niet erg is om gas terug te nemen. En dat is een leerproces. Werkt het voor jou om midden op de dag een uurtje te fietsen? Ga! Weet dat het geen race is om non-stop productief te zijn. Afgelopen jaar hebben we met zijn allen bovengemiddeld gepresteerd, maar zaten we wel aan de bovenkant van ons kunnen. We hebben (te) veel gedaan en andere aspecten verwaarloosd. Bijvoorbeeld onze eigen ontwikkeling binnen de organisatie of juist het gezin. Het is goed dat er de marge is om af en toe extra gas te geven, maar het is zeker net zo belangrijk om pieken aan te voelen en terug te kunnen naar jouw basis. Anders hou je het niet vol.
Zet jouw mensen op de eerste plaats
Als medewerker wil je dat gevoel herkennen, maar als organisatie ook. Anders zijn de tankjes van jouw mensen snel leeg en rook je de tent uit. En mensen inwisselen is totaal niet duurzaam. Je kunt namelijk niet alleen maar hard werken. Het moet in balans zijn en dat moet je kunnen accepteren. Op deze manier hou je het langer vol. Echt waar. En dat is pas écht productief.
Wil je hier meer over weten? Met ons meepraten over dit onderwerp, jouw visie delen of heb je gewoon een vraag. We komen graag in gesprek!