Put people first

Remote werken is een blijvertje, wijst onderzoek uit

Sinds maart vorig jaar is de wereld compleet veranderd. Het is dan ook nog nooit zo belangrijk geweest om de verschillende manieren van werken binnen de organisatie op elkaar af te stemmen. Alleen zo kan je in tijden van transformatie groeien. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je mensen willen mee transformeren? En hoe werken we nu en hoe zouden we in de toekomst willen werken? Microsoft deed hier samen met de London Business School en KRC Research onderzoek naar. In deze blog delen we de belangrijkste resultaten van de Work Reworked studie.

Microsoft onderzoekt: hoe zijn bedrijven veranderd sinds COVID-19?

Microsoft heeft samen met de London Business School en KRC Research in 2019 en 2020 hetzelfde onderzoek uitgevoerd. En dat biedt leuke inzichten; want hoe zijn Nederlandse bedrijven veranderd sinds COVID-19?

  • Vorig jaar had zo’n 24% van de organisaties nagedacht over een policy voor flexibel werken. Dit jaar is dat percentage gegroeid naar 76%.
  • Grotere organisaties hebben over het algemeen hun backoffice beter ingericht dan kleinere organisaties. Hierdoor is het voor hen ook gemakkelijker om om te schakelen naar remote werken.
  • Het gemiddelde aantal remote-werkers tijdens COVID-19 is ongeveer 65%. Er zijn dus nog steeds veel mensen die, al dan niet verplicht door hun werkgever, naar kantoor komen.
  • Kijken we naar de toekomst, dan verwacht 75% van de managers dat mensen in de toekomst blijven werken op afstand.

Hybride werken na COVID-19: hoe ga je dat als bedrijf inrichten?

In Nederland verwacht 75% van de ondervraagde managers dus dat hun medewerkers ook in de toekomst vanuit huis gaan werken. Maar hoe ga je dit als bedrijf inregelen? Wat wordt de verdeling tussen thuiswerkdagen en kantoordagen? Een kwart van de bedrijven zegt bijvoorbeeld dat iedereen altijd remote zou mogen werken. Anderzijds zegt 30% van de ondervraagde managers dat ze niet willen dat hun medewerkers meer dan twee dagen vanuit huis gaan werken. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen. Voor de werkgever, maar zeker ook voor de werknemers. En te kijken wat er bij jullie organisatie(cultuur) past.

Voordelen remote werken

Maar wat zijn dan de grootste voordelen van hybride (blijven) werken? En zit er een groot verschil tussen de voordelen die werkgevers en werknemers benoemen?

De drie grootste voordelen van remote werken volgens werkgevers:

1. Mensen zijn productiever en minder snel afgeleid.
2. Belangrijke pullfactor voor het aantrekken en behouden van personeel.
3. Kostenbesparing, op bijvoorbeeld het wagenpark (en reiskostenvergoeding), catering, gas, water en licht.

De drie grootste voordelen van remote werken volgens werknemers:

1. Medewerkers voelen zich steeds comfortabeler om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Dat begint al bij het meer casual kunnen kleden. Maar het helpt ook bij het benutten van je eigen krachten en -nog onontdekte- potentie.
2. (Weer) een gepersonaliseerde werkplek creëren, met foto’s van het gezin, tekeningen van de kinderen en awards.
3. Flexibelere indeling van de werkdag: overdag wordt meer tijd vrijgemaakt om een boodschap te doen, een wandeling te maken of om tijd door te brengen met de kinderen en huisdieren, en dit wordt op een later moment ingehaald.

Uitdagingen tijdens remote werken

Toch kent hybride werken niet alleen maar voordelen. Het brengt ook uitdagingen met zich mee. 27% van de ondervraagden geeft namelijk aan dat zij het lastig vinden om de juiste balans tussen werk en privé te vinden sinds we vanuit huis werken. Vooral tijdens de periode dat de scholen en kinderdagverblijven ook gesloten waren. Naast het vinden van de juiste werk-privé-balans lopen ook veel mensen aan tegen online vergadermoeheid en het missen van collega’s. Houden we door de vele online vergaderingen -die vaak direct achter elkaar worden gepland- nog wel voldoende tijd over om gefocust inhoudelijk werk te kunnen doen? En hoe stimuleren we teams om ook online samen te werken, silo’s af te breken en juist meer bruggen te bouwen en een leercultuur na te streven?

Tips voor een productievere thuiswerkdag

Met de antwoorden op deze vragen zouden we eigenlijk een hele nieuwe blog kunnen schrijven. Maar wij vertellen het je liever persoonlijk. Daarom geven onze consultants Harold van de Kamp en Kelly van der Laan donderdag 25 maart samen met Microsoft een webinar. Hierin delen zij hoe je de diverse inzichten uit het Work Reworked onderzoek kunt combineren met data uit tools als WPA en Microsoft Teams. Dus ben jij benieuwd hoe je meer uit Microsoft Teams kunt halen met de inzichten van Work Reworked en WPA? En hoe jij jouw werkdagen, processen en systemen efficiënter in kunt richten? Schrijf je dan hier in voor het webinar!

Webinar: Haal meer uit Microsoft Teams, met Work Reworked en Microsoft Workplace Analytics


Datum: Donderdag 25 maart 2021
Tijd: 14.00 uur
Sprekers: Jeroen Jansen (Microsoft), Kelly van der Laan (e-office) & Harold van de Kamp (e-office)
Plaats: online

Meld je aan voor het webinar op 25 maart

Meer weten over dit onderwerp?
Dit item delen: