Put People First – neem (weer) de regie over je werkdag
Persoonlijk leiderschap, een term die je veel hoort. En met volle schema’s in een steeds complexer wordende wereld is dat ook niet zo gek. In het boek ‘Focus Aan/Uit’ van neuropsycholoog Mark Tichelaar stelt hij dat de hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt sinds de jaren tachtig is vervijfvoudigd. Inmiddels staat het zelfs gelijk aan 174 kranten (voor wie nog bekend is met dit fenomeen) per dag. Dat zijn bijna 5.000 pagina’s aan informatie. Probeer dan nog maar eens gefocust te blijven! Het is steeds moeilijker om geconcentreerd te blijven, omdat er simpelweg steeds meer informatie op ieder moment beschikbaar is. Je aandacht erbij houden wordt moeilijker en als je dan ook nog van meeting naar meeting gaat en je op ieder device push notificaties binnenkrijgt stijgt je stressniveau.
En dát heeft een prijs, kan onze Employee Experience Officer Marjan Timmer helaas uit ervaring zeggen. Naast dat je met je werk niet de impact maakt die je zou willen (wat heel frustrerend is), kan het ervoor zorgen dat je met burn-out-klachten te maken krijgt. Tijd dus om zelf weer de regie te nemen! In deze blog deelt Marjan haar ervaringen en tips.
Persoonlijk leiderschap
Regie over je (werk)dag dus, makkelijker gezegd dan gedaan met een waslijst aan projecten, overleggen, Teams calls en to do’s. En dan in je pauze of op het toilet nog even snel LinkedIn of je voicemailberichten checken. Herkenbaar? De realiteit hiervan is dat je brein hier maar moeilijk mee om kan gaan en daardoor slechter gaat functioneren. Omdat het aantal prikkels waar we aan blootstaan toeneemt, wordt persoonlijk leiderschap steeds belangrijker.
Voor mij persoonlijk was dit iets waar ik me altijd wel van bewust was, maar waar ik geen prioriteit aan gaf. Ik had immers wel wat beters te doen dan even de pauzeknop indrukken of focustijd in te plannen. Multitasken, daar was ik de koning in (vond ik zelf) en op een bak aan adrenaline kom je dan best een eind. Tot je in een patroon zit opgesloten waar je maar moeilijk uit komt. Deze mix resulteerde in een burn-out die me letterlijk dwong om tot stilstand te komen en me bewust te worden van mijn werk- & gedragspatronen.
Stimuleer je gelukshormonen
Een van die nieuwe gewoonten om uit de overload te komen was: doe 1 ding tegelijk. Probeer het maar eens een ochtend. Je zult versteld staan hoeveel moeite het je kost om niet terwijl je koffie pakt ook even je telefoon te checken. Maar als je dit een tijdje vol weet te houden, is het heel fijn om te merken dat dingen met aandacht doen je energie & voldoening geven. Hierdoor maak je een gelukshormoon aan waardoor je prettiger je werkdag doorkomt en je ook meer gedaan krijgt.
In de dagelijkse hectiek is het best lastig om nieuwe gewoonten aan te leren en jezelf daar ook aan te blijven herinneren. Daarom ben ik, ervaringsdeskundige als het gaat om je te verliezen in je dag & enthousiasme, blij met de ontwikkeling van tools die je tijdens je werkdag helpen te herinneren aan het nemen van verantwoordelijkheid voor je welzijn.
Dit is natuurlijk niet de oplossing voor burn-outs, maar wel een laagdrempelige manier die helpt in een stuk bewustwording dat het nemen van controle over je dag noodzakelijk is als je welzijn je lief is. Een vriendelijke reminder aan focustijd, het op tijd afronden van je dag en de vraag hoe je je voelt, helpen je om meer regie te krijgen over je dag en daarmee je welzijn. Lastig om mee te starten? Bespreek dan eens met je team hoe iedereen zijn werkdag ervaart (heb je nog energie over als je je laptop dicht doet?) en kijk, afhankelijk van je bedrijfscultuur, hoe jullie elkaar kunnen helpen in bijvoorbeeld het nemen van focustijd. Zo zorg je voor jezelf, je team en je organisatie.
Zorg voor het welzijn van jouw team
Benieuwd hoe wij er bij e-office voor kunnen zorgen dat jouw team optimaal samenwerkt en je inzichtelijk krijgt hoe medewerkers zich voelen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!