Put people first

Employee experience | Een veilige werkomgeving zorgt voor groei!

‘Kan je het niet? Heb je geen tijd? Jammer dan, want het werk moet écht af. Ik betaal je voor veertig uur werk, dus niet zeuren!’ Schrik je van deze zinnen of zijn ze juist heel herkenbaar? Helaas komen dit soort uitspraken nog te vaak voor op de werkvloer en zorgen voor een onveilig gevoel. In deze blog vertellen we je daarom meer over het belang van veiligheid binnen de employee experience. We kunnen uiteraard heel wat woorden wijden aan cybersecurity, maar daar gaat het vandaag niet om. Het gaat om een veilige werkomgeving voor jouw mensen, waardoor je een mensgerichte organisatie creëert waarin iedereen floreert en daarmee jouw organisatie dus ook.

Mensgerichte organisatievormen

In deze tweede blog uit onze employee experience serie delen wij onze kennis en ervaring. Er zijn vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie. Principe één is veiligheid en dat leggen we in zes stappen uit.

Stap 1: stimuleer openheid en eerlijkheid

Wanneer je als organisatie de volledige potentie van jouw mensen wil benutten, is het belangrijk dat hun omgeving veilig is. Weet je dat te realiseren, dan creëer je een sfeer waarin mensen open en eerlijk durven te zijn én ook hun eigen ideeën delen. Ideeën die bijvoorbeeld helpen bij een probleem, een oplossing voor de klant of om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. En daar profiteert iedereen vervolgens weer van.

Stap 2: investeer in goed leiderschap (dus geen managers)

Veiligheid is helaas ook fragiel. Want iedereen heeft zijn of haar eigen ideeën bij een veilige werkomgeving. Lach je bijvoorbeeld om die ene uitspraak van een collega tijdens de meeting, dan kan het zomaar eens de laatste keer zijn dat deze persoon een idee heeft gepitcht. Ook is het delen van een niet gewenste of bijzondere oplossing een heel intiem en kwetsbaar proces. Je laat iets van jezelf zien, terwijl je niet weet hoe mensen daar op gaan reageren. Daarom is het enorm belangrijk dat je dit in een veilige omgeving kan doen, zónder daar op afgerekend te worden.

Hoe anticipeer je hier als organisatie dan op? Dat begint bij goed leiderschap. Het gaat om de houding naar elkaar toe. Open, transparant en empathisch zijn. Een belangrijke rol voor onze leiders. Creëer wederzijds vertrouwen. Herken situaties en nog belangrijker: ken jouw mensen, zodat je ze de werkomgeving kunt bieden waarin zij het beste tot hun recht komen.

Stap 3: ga voor positief in plaats van negatief

Als organisatie verzamel je veel data. En we snappen dat het spannend is om dit allemaal bij te houden of om te zetten tot begrijpbare informatie waar mee gestuurd kan worden. Daar moet je integer mee omgaan. Dat geldt voor leidinggevenden én medewerkers. Zie je bijvoorbeeld dat die ene collega altijd om 17:00 uur uitlogt of rond lunchtijd gaat sporten, ga dan niet direct met een vinger wijzen. Wees begripvol en moedig jouw collega juist aan. Vertrouw erop dat jouw collega zijn of haar planning op orde heeft. Want wanneer we wat aardiger voor elkaar zijn, stimuleert dat jouw mensen op een positieve manier.

Stap 4: gebruik data niet als stok om mee te slaan!

Aan het begin van deze blog noemden we een voorbeeld van felle uitspraken die traditionele managers soms doen. Als mensen op deze manier aangesproken worden, wat moet dát wel niet voor hun gevoel van veiligheid doen? Beste managers van Nederland, laat die controle eens los en manage op output. Dáár kun je data mooi voor gebruiken. Hoe mensen samenwerken bijvoorbeeld. Vallen dingen op? Mooi, maak gebruik van die kans om een open en eerlijk gesprek met de medewerkers te hebben, zodat hij of zij zich gezien voelt. Manage op het menselijke, help en denk mee. Want er zit altijd een verhaal achter. Waarom is jouw collega bijvoorbeeld aan het multitasken tijdens een meeting? Omdat hij omkomt in het werk of omdat hij zichzelf verveelt en geen ‘nee’ tegen deze afspraak durfde te zeggen?

Stap 5: geef mensen de ruimte om te groeien

Ga je de conversatie aan met jouw mensen, geef ze dan ook de ruimte om vragen te stellen. Interactie en gelijkwaardigheid. En beloon ze daarvoor. Dat kan heel simpel met een ‘dankjewel voor je vraag’ of ‘goede vraag’. Kleine dingen, met een groot effect. Het zit niet in onze cultuur om complimenten te geven, maar probeer het eens. Want ook dát draagt bij aan een veilige werkomgeving en laat jouw mensen groeien.

Stap 6: vergeet cybersecurity awareness niet

Vooruit, we gaan het toch even kort over cybersecurity hebben. Hoe goed je slot of cybersecurity ook is, het staat of valt met mensen en hun gedrag. Heb je een passwordmanager, maar hangen jouw mensen een post-it aan hun scherm met de inlog, dan kom je er ook niet. Veiligheid -in alle opzichten- begint en eindigt dus bij de mensen en hoe zij zich gedragen. Daar is awareness voor nodig. En ook dát draagt op een positieve manier bij aan de employee experience.

De eerste stap naar mensgerichte organisatievormen

Het is dus belangrijk dat mensen zich veilig voelen binnen de organisatie. Veilig genoeg om een vraag te stellen, ideeën te delen en elkaar te helpen. Ga respectvol met elkaar om. Want zet je mensen in hun kracht, dan groeien ze. En daarmee de organisatie ook, in de breedste zin van het woord. Zo maak je een mooi begin om van de organisatie een mensgerichte organisatie te maken.

Heb je nog vragen over deze stappen? Of ben je benieuwd wat wij voor de mensen binnen jouw organisatie kunnen betekenen? Hoe we samen voor een veilige werkomgeving zorgen? Wij denken graag met je mee.

Meer weten over hybride werken, net-zero impact en wellbeïng?
Dit item delen: