Emergis.

Leestijd: 6 min.

Zorginstelling Emergis optimaliseert samenwerking tussen medewerkers met e-office

 

Al sinds de oprichting in 1991 zorgt e-office ervoor dat medewerkers, teams en organisaties optimaal samenwerken. Om dat te doen, is het belangrijk dat niet de technologie, maar de mens op de eerste plaats komt. Een denkwijze waar Richard Ridderhof, Manager ICT bij Emergis, zich volledig bij aansluit. Emergis is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks behandelt of begeleidt de organisatie zo’n 13.000 mensen met uiteenlopende problemen. Toen Richard bij Emergis mogelijkheden zag om de samenwerking en informatiedeling te verbeteren, nam hij direct contact op met e-office. In dit interview vertelt hij waarom het zo belangrijk is om je eerst te richten op de mens.

 

De kwaliteit van mensen benutten

Richard kent e-office al bijna dertig jaar. “Nog steeds bel ik ze als het onderwerp ‘samenwerken’ op tafel ligt, dat zegt eigenlijk al genoeg”, vertelt hij enthousiast. “Bij welke organisatie ik ook werkte, het uitgangspunt was altijd ‘we moeten beter gaan samenwerken’ en nooit ‘ik zoek een samenwerkingstool’. Het belangrijkste is dat je kijkt naar hoe je mensen kunt ondersteunen. Daarvoor breng je in kaart hoe ze denken, informatie delen én verzamelen en welke behoefte ze hebben. Pas dan ga je op zoek naar bijpassende middelen. Je wilt de kwaliteit van de medewerkers benutten door gebruik te maken van de techniek. Niet andersom. Als je gemakkelijker kunt samenwerken, dan boeit het eigenlijk helemaal niet welke tool je daarvoor gebruikt.”

 

Implementatie en adoptie van HCL Connections

In het geval van Emergis was er al een complete HCL Domino-omgeving en daarom lag de keuze voor HCL Connections voor de hand. Richard: “Er was inderdaad al een Domino-omgeving, maar ik vind ook dat de oplossingen van HCL meer aansluiten bij het ondersteunen van mensen dan andere producten. Nadat ik de behoeften en wensen van de medewerkers geïnventariseerd had, heb ik deze in samenspraak met e-office vertaald naar een oplossing. Ik ken zelf de producten van HCL heel goed, maar e-office is beter op de hoogte van de technische details. Het is fijn om een klankbord te hebben om te bepalen of je de juiste keuze maakt. Of een oplossing bij de organisatie past, hangt uiteindelijk veel meer af van de manier waarop mensen werken dan van wat er technisch mogelijk is. Onder aan de streep is in de techniek eigenlijk alles wel te regelen. e-office heeft de implementatie en het adoptietraject uitgevoerd.”

Een samenwerkingsplatform binnen een jaar

Hoewel het platform nog niet ten volle wordt benut, heeft Richard bij Emergis binnen een jaar een nieuw samenwerkingsplatform geïntroduceerd. “De basis staat er, maar het heeft natuurlijk altijd tijd nodig”, vertelt Richard. “Binnen de zorg wordt traditioneel gezien niet per se heel digitaal gewerkt. Medewerkers willen eerder een korte uitleg over op welke knop ze wanneer moeten drukken, dan dat ze de hele achterliggende gedachte uitgelegd willen krijgen. Op basis van klassikale trainingen hebben we medewerkers hier toch goed in mee kunnen nemen. Samen met e-office hebben we laten zien dat het werk veel gemakkelijker wordt, waardoor de medewerkers mensen nog beter kunnen helpen. Dat is in de zorg een belangrijke motivatie, het tijd overhouden voor een cliënt. Juist hier draait het om mensen en niet om techniek.”

Ben jij op zoek naar een partner die jouw organisatie effectiever, productiever en blijer maakt?

Neem dan gerust contact met ons op! Wij maken graag persoonlijk kennis

 

Stuur een bericht

Meer referenties