Employee experience | De bonus! People centric organisaties beginnen bij jezelf én vice versa
De organisatie ben jij, jij bent de organisatie. Daarmee bedoelen we dat je in het kleine het grote kunt zien. Zoek daarom mensen die in grote lijnen de overtuigingen en kernwaarden van de organisatie delen. Dat maakt het werken allemaal een stuk gemakkelijker. Én leuker! Voor iedereen.
Cultuur is in dit verhaal enorm belangrijk. ‘Ik ken jou een beetje, dus ik snap de organisatie al’. Kom je als klant bij een organisatie binnen en meld je je aan de receptie? Dan pik je alvast een beetje op hoe de organisatie in elkaar zit op basis van hoe je behandeld wordt en wat je om je heen ziet. Alles moet dus kloppen. De organisatie én de mensen die daar werken. Het zesde essentiële principe om een mensgerichte organisatie te laten slagen!
Mensgerichte organisatievormen
In deze zevende blog uit onze employee experience serie delen wij onze kennis en ervaring. Er zijn vijf essentiële principes voor een mensgerichte organisatie. En we horen je nu denken: zevende blog en vijf principes, hoe zit dat dan? We trapten deze serie af met een blog en deelden vervolgens de vijf principes (1+5=6) en dan zijn we dus nu aangekomen bij zeven. De bonus!
De organisatie ben jij, jij bent de organisatie
Er zijn gelukkig steeds meer people centric organisaties en dat betekent dat de samenleving ook verandert. Zie het als een bonus. En daar hebben we meteen de reden van deze ‘bonusblog’ te pakken. Als organisatie heb je namelijk een samenspel van mensen. Zij hebben allerlei eigenschappen in zich. Onder andere eigenschappen waar de organisatie voor staat, anders zouden ze immers niet voor je werken. En had jij ze niet aangenomen. Denk aan luisteren, meedenken, empathisch zijn, zorgen voor de omgeving.
> Besef daarom als (toekomstig) medewerker: is dit een organisatie die dingen roept die ik ook zou zeggen? Want -zeker als je hybride werkt- wil je dat jij reageert zoals ze organisatie dat zou doen. Blijf daarom kritisch en vraag jezelf af: komen jullie normen en waarden overeen?
> En voor organisaties geldt het volgende: hoe beter je mensen selecteert, hoe beter je ze opleidt en begeleidt, hoe beter zij je als organisatie begrijpen. Ze snappen waar jij voor staat. En dat maakt de organisatie beter!
Het is een fractal
Een wat?! Een fractal is een meetkundig figuur waarin eenzelfde motief zich op steeds kleinere schaal herhaalt. Organisaties teams mensen. En dus ook weer de andere kant op. Mensen teams organisatie.
Ga je naar een people centric organisatievorm, dan wil je dat er zo goed mogelijke beslissingen worden genomen. Door iedereen. Dat werkt het beste als we allemaal voor hetzelfde doel gaan. Een fractal dus. We hoeven uiteraard níet dezelfde karakters te zijn. Het gaat om normen en waarden. Hetzelfde DNA. Dat vormt een sterk fundament.
Microsoft Viva
Wist je dat er voor employee experience veel mooie tooling is? Een voorbeeld daarvan is Microsoft Viva. Met deze tool, een employee experience platform, haal je het beste uit mensen en teams. En je bouwt een cultuur die people centric is! Het brengt communicatie, kennis, opleiding, bronnen en inzichten samen voor de medewerker. Zodat het werk gemakkelijk én leuker wordt. Dat is namelijk precies wat tooling moet doen. Mensen helpen. Het is namelijk mens, organisatie en dán pas techniek. Althans, dat vinden we bij e-office heel normaal.
Let op: Vergeet daarbij niet het stukje adoptie, zodat jouw mensen ook de skills hebben om tools te gebruiken.
Mensgericht organiseren
Wat heb je dan als organisatie nodig om mensen op de eerste plek te zetten? Veiligheid, discipline, een cultuur waar je elkaar helpt en samenwerkt, moderne technologie en diversiteit. Én dus een organisatie waar mensen de organisatie zijn en vice versa.
Ben je benieuwd hoe wij de employee experience van jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen? We maken graag kennis!