Het is een feit: geen thuiswerkwet
Misschien herinner je je onze open brief nog wel: maak van thuiswerken geen recht! De kogel is inmiddels door de kerk en in deze blog deelt Roland Hameeteman, founder e-office, zijn visie op dit onderwerp.
Op dinsdag 26 september is door de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de nieuwe thuiswerkwet verworpen. En in het artikel van de NOS lees ik dat de Stichting voor werkende Ouders hierover teleurgesteld is. Want wanneer het thuiswerken een recht zou zijn, kan daarmee het leven van ouders eenvoudiger worden, omdat werk en privé beter te combineren zijn. En dat geloof ik ook.
Even de andere kant
Een organisatie is een plek waar iets gemaakt wordt. Waar een klant naar heeft gevraagd of behoefte aan heeft. Uit vele onderdelen of stukjes kennis wordt iets samengesteld, waarvoor een klant bereid is te betalen. En of het nou gaat om een dienst of een product, de dynamiek in een organisatie wordt veelal gevormd door mensenwerk.
“Als deze dynamiek wordt verstoord, kan er niets meer worden gemaakt voor de klant en houdt de organisatie op te bestaan. En dus ook de banen bij die organisatie.”
Efficiënt samenwerken op afstand
Er is dus een wederzijds belang dat zowel de belangen van de organisatie, als van de medewerkers, klanten en aandeelhouders eerlijk worden gewogen én op elkaar worden afgestemd.
Iets maken of bedenken wanneer je op één locatie samen en op hetzelfde moment aan het werk bent -waarbij je elkaar regelmatig ziet- is iets wat we allemaal goed kennen. Dat doen we namelijk al meer dan 150 jaar. De hele cultuur en besturing is erop ingericht om het werk soepel te laten verlopen. Maar wanneer we ineens op verschillende locaties gaan werken en óók nog eens op verschillende tijdstippen, wordt het wel heel ingewikkeld. Zo verliezen we heel veel communicatie, waardoor het creatieproces wordt verstoord. En we zullen dan heel veel hulpmiddelen moeten inzetten om het werk ‘bij elkaar te houden’.
Ruim 30 jaar hybride werken
Na meer dan 30 jaar ervaring te hebben opgedaan met hybride werken, kan ik zeggen dat we niet veel klanten kennen waarbij zowel de organisatie als ook de medewerkers volledig zijn ingeregeld om hybride te werken. Zónder dat dit verlies aan kwaliteit en productiviteit tot gevolg heeft. Zowel voor de organisatie als voor de medewerker.
“Ineens op verschillende locaties en tijden werken maakt het ingewikkeld. Communicatieverlies verstoort het creatieproces en vereist extra hulpmiddelen om het werk samen te houden.”
Thuiswerken? Ja!
Wij zijn een fervent voorstander van het thuiswerken, maar zien ook dat dit een uitgebreide voorbereiding vergt en uiteindelijk echt een ‘paradigm shift’ is. Voor zowel de medewerkers als de organisatie.
Ben jij er 100% zeker van?
Wanneer je er zeker van bent dat zowel de organisatie 100% is ingericht om thuiswerkende medewerkers te faciliteren én medewerkers 100% de juiste balans kunnen vinden tussen het nakomen van afspraken op hun werk en thuis; dan zijn we er wel! Maar helaas zien we dat eigenlijk nog niet in de markt, wat trouwens ook niet vreemd is.
Het overwegen waard…
Werken is ook zoiets als deelnemen aan het verkeer. Het is druk, er zijn regeltjes, je moet duidelijk communiceren, je spullen op orde hebben, niet tegen het verkeer inrijden, afspraken nakomen en soms dingen doen die je niet leuk vindt. Wanneer je wilt vliegen, rijden of varen, heb je een licentie nodig waarmee je aantoont dat je in staat bent om het apparaat te beheersen (behalve de boot), dat je de spelregels kent en ook kan toepassen.
Zou een thuiswerk-licentie voor een organisatie en medewerkers een oplossing zijn?
PS: Je snapt, dit onderwerp ligt ons aan het hart. Wil jij hier meer over weten? Sparren over jouw organisatie? Dit doen wij graag!